Всичко, което сте искали да знаете за изолацията с минерална вата

Всичко, което сте искали да знаете за изолацията с минерална вата

 

 

Често получаваме по имейла, чрез сайта или социалните мрежи различни въпроси във връзка с избора и начина на поставяне на изолация от минерална вата, с пестенето на енергия, енергийната ефективност и др. …Стараем се да помогнем на всички да решат проблема си, а сега решихме да съберем на едно място някои от най-често поставяните и най-интересни въпроси и да им дадем отговор.

 

1. С какво минералната вата е по-добра от стиропора?

Минералната вата, независимо дали е стъклена или каменна, се добива като строителен изолационен материал от естествени суровини – камък или стъкло, и най-вече нейните свойства са с гарантирана трайност и не се променят с течение на времето.

 

Освен че има термоизолационна функция, каменната вата същевременно е и звукоизолираща, а за разлика от стиропораe незапалим материал, така че единствено фасади с каменна вата могат да бъдат третирани и класифицирани като негорими фасадни системи.

 

Още едно качество на фасадите с вата е паропропускливостта – възможността стените с вата да „дишат“, което е съществено предимство в сравнение с останалите типове топлоизолационни материали. Това означава, че цялата пара, която се появява във вътрешността на помещението, може безпрепятствено да „премине“ през стените във външната среда (например стиропорът оказва 30-40 пъти по-голямо съпротивление при преминаването на водната пара отколкото каменната вата).

 

2. Колко енергия ще спестя, използвайки вашите материали?

Всичко зависи от специфичните характеристики на Вашия обект. За да изчислите по-лесно колко енергия и пари ще спестите с изолацията от минерална вата, препоръчваме Ви да използвате нашия Калкулатор на изразходваната и спестената енергия.

 

Единственото правило, което винаги е в сила е – колкото по-дебела е изолацията, толкова по-голяма е икономията. Нека също така да си припомним, че инвестицията в изолация на обекта в повечето случаи е с възвръщаемост в срок от 4 до 6 години, под формата на намалени сметки за отопление и електроенергия за охлаждане на обекта през лятото.

 

3. Може ли каменната вата да се лепи върху неравна повърхност?

Този въпрос е доста описателен, но отговорът гласи, че равнината на основата трябва да се провери преди да започне лепенето на плочите от каменна вата. Това се прави с помощта на инструмент, наречен мастар, който се поставя върху стената и се проверява какви са отклоненията, ако има такива (тези изисквания се поставят от производителите на фасадни системи, като те варират в границите на приблизително ± 1см по дължината на мастара, който обикновено е с дължина 3 м). Всичко, което е извън този толеранс е неподходяща основа за лепене, така че би трябвало да се изравни със замазка преди началото на лепенето.

В случай че това не се направи, обикновено се прави опит основата да се изравни с лепило, което може да се окаже голям проблем, тъй като прекалено дебелият слой лепило за лепене на изолационни плочи може да причини отделянето им от основата и да застраши функционалността на цялата фасада. Следователно, първо изравнете повърхността със замазка и едва след това пристъпете към лепенето на плочите.

За подробни указания как се вгражда контактна фасада с каменна вата, изгледайте филма за къщата на господин Лаза Йефтич от Младеновац близо до Белград.

 


4. Заради децата решихме да направим преградна стена в спалнята, затова ни интересува кой материал е най-добре да се използва за звукоизолация?

За изолация на подобна преградна стена препоръчваме стъклената минерална вата Classic 035или Ekoroll, притежаваща подчертани звукоабсорбиращи свойства, каквото е основното Ви изискване. Като алтернатива можете да поставите и изолация от каменна минерална вата, например продукта KR P.

5. Планирам да поставя изолация на вътрешна стена, гледаща на север. Кой материал да използвам и въобще възможно ли е това да се направи?

Доколкото разбираме от въпроса Ви, решили сте да направите изолация от вътрешната страна, затова и отговорът ни ще е съобразен с това предположение. Правим изолация откъм вътрешната страна само когато това е единствената опция, съответно когато поставянето на изолация от външната страна е невъзможно или монтирането и е изключително затруднено (например ако живеете на 12-ия етаж в 20-етажен блок). В случай че сте взели решение да направите вътрешна изолация, предлагаме Ви следното решение:

Направете подконструкция за вграждането на гипсокартоновите плоскости и запълнете пространството между профилите с минерална вата (каменна или стъклена). Много е важно от вътрешната страна (откъм по-топлата страна на изолацията) да се постави пароизолация, за да се предотврати проникването на водна пара в изолационния слой и нежелани явления като гниене, неприятна миризма и пр.

 

След монтирането на пароизолацията поставяте гипсокартоновите плоскости и ги обработвате в съответствие с указанията за работа с подобен тип стенни облицовки (фугиране, шпакловане, боядисване).

 

Продуктите Knauf Insulation от минерална вата, които Ви препоръчваме за тази позиция, са:

Каменна минерална ватаKR SK или KR L

Стъклена минерална ватаClassic 037 или Ekoroll

- Пароизолация: LDS 200, LDS 35 (забележка – да се провери дифузията на водната пара през стената!)

 

В случай че изолацията на Вашата вътрешна стена се направи според предложената технология, можем да кажем, че няма да възникнат никакви негативни последици, а освен основния Ви мотив (а именно: топлоизолация) дори ще получите значително подобрена звукоизолация от външния шум, което всъщност е спецификата на решението да се използва минерална вата като изолационен материал.

6. Възнамерявам да поставя изолация върху горната плоча, но се колебая дали да е стиропор или стъклена вата? Чувал съм, че е необходимо ватата да бъде защитена – с някакъв найлон или фолио.

Важното е предварително да знаете какъв ще е режимът на ползване на таванското помещение – ако не се предвижда излизане на тавана, достатъчно е само върху плочата да се постави вата, като преди това сте поставили пароизолация. В случай че поставяте 2 слоя, необходимо е да се направи припокриване, за да се неутрализират ефектите от топлинните загуби през тях.

 

Ако все пак планирате поне от време на време да използвате таванското помещение, необходимо е да се монтира съответната подконструкция (например дървени греди), в средата да се положи вата и след това да се постави някакъв вид облицовка (например OSB плочи), поне върху частите, върху които ще се движите.

7. Кой материал да използвам за изолация на скатен покрив и с каква дебелина? Бих искал изолацията да е направена по най-добрия възможен начин. Също така би било добре гредите да останат да се виждат. Благодаря предварително.

С цел решаването на въпроса с енергийната ефективност на Вашата мансарда, трябва да се ръководим от принципите на енергийно ефективното проектиране. В този случай естетическото изискване гредите да останат да се виждат и след вграждането на изолацията не се вмества в този принцип. Просто гредите представляват топлинни мостове, през които имаме загуба на топлина.

 

Затова е необходимо да се постави слой изолация и под гредите (гледано откъм вътрешната страна). Що се отнася до дебелината на изолацията, във Вашия случай освен изолацията между гредите (тук Ви предлагаме каменна минерална вата KR SK) с дебелина до максималната височина на гредите (зависи от вентилирането на покривната конструкция), предлагаме допълнителен слой вата (да кажем стъклена вата Ekoroll ) до обща дебелина мин. 25 см.


8. Правя изолация между гредите на скатен покрив, на повърхност от около 120 кв. м. на фамилната ни къща. Какво да използвам: каменна вата или стиропор и ако е възможно, бихте ли ме посъветвали по-обстойно как да вградя такава изолация.

За изолация на скатен покрив от типа, който сте описали, възприетият и по-добрият вариант е да се изолира с минерална вата (каменна или стъклена, или с комбинация от двете). Причините са много, а сред тях е и тази, че минералните вати са негорим материал (вярваме, че това е много съществено и за Вас).

 

Освен това ватата, като свиваем материал, много по-добре запълва пространството между гредите и осигурява по-добро запечатване и защита от проникване на въздух, както през зимата, така и през лятото.

 

И още нещо, което много често забравяме – изолацията трябва да ни предпазва не само от студа през зимата, но и от прекалената горещина през лятото – точно затова минералните вати и особено каменната вата е без конкуренция, защото много дълго задържа в себе си топлината, като предотвратява проникването и във вътрешността на жизненото пространство. На чертежа отдолу графически е представено как изглеждат правилно формираните слоеве на скатния покрив с минерална вата:

 

Виждате, че от покрива към тавана е поставено паропропускливо-водонепропускливо фолио, а след това каменна минерална вата между гредите. Много е важно да се постави още един слой вата (в този случай предлагаме стъклена минерална вата) под гредите, за да се неутрализират топлинните мостове, които правят гредите, ако не се изолират от долната страна. Следва пароизолация, а след това препоръчваме облицоване с гипсокартонени плочи и на края окончателна обработка на стените.

 

Предлагаме каменна вата за зоната между гредите за по-добрата защита от нахлуване на топъл въздух през лятото (заради по-голямата плътност на този вид вата), а стъклената вата за под гредите, заради доказаното й действие да подобрява качеството на вътрешния въздух (поне когато става дума за продуктите на Knauf Insulation с ECOSE technology).

9. След изолацията във вътрешността на жилището бих искал да се заема с тавана. Смятам да купя каменна вата FKD-N, която ми препоръчаха като най-добрата за звукоизолация. Над апартамента, който възнамерявам да санирам се намира апартамент, който вече е обитаем. Моля да ми кажете с каква дебелина трябва да бъде каменната вата за подобен тип изолация? Освен това ме интересува и какъв е разходът на лепило на квадратен метър?

С поставянето на каменна минерална вата върху тавана със сигурност можете да намалите значително част от шума, достигащ от апартамента над Вашия. Продуктът с търговско названиеFKD-N е най-доброто решение за този вид саниране.

 

Препоръчваната дебелина в този случай е 8 и повече см, в зависимост от количеството шум, достигащо до Вашето жилищно помещение. Разходът на лепило за каменната вата е ~12kg/m2.

10. Интересува ме каква минерална вата се използва при окачен таван и дали и на тавана, както и на външните стени се прави пароизолация от вътрешната страна. Това ме интересува изключително много заради пълната изолация на вътрешното пространство. Моля и за съвет относно изолацията на нулевата плоча на същото помещение. Имайте предвид, че за съжаление съм изолирал къщата със стиропор поради незнание, така че с тази вътрешна изолация искам да подобря звуковата и топлинна ефективност.

За изолация на окачени тавани може да се използва който и да било тип минерални вати (каменна – препоръчваме KR SK, или пък стъклена – препоръчваме Ekoroll ).

 

Що се отнася до пароизолацията, когато става дума за поставяне на изолация от вътрешната страна, тя винаги се поставя откъм по-топлата страна на изолацията, с напомнянето, че изолираме външните стени отвътре само когато това е единствената опция (както във Вашия случай, тъй като вече сте направили външна термоизолация).


11. Когато се прави вътрешна изолация, интересува ме дали стената се обработва от пода до тавана, или до височината на окачения таван, както и в каква последователност? Имам предвид от тавана, от стените или от пода. Съществува ли възможност от поява на конденз при така направена изолация?

Със сигурност е необходимо да направите изолация по цялата височина на стената – никога не знаете дали няма да Ви се наложи да промените или пък отстраните окачения таван, който е част от интериора. Що се отнася до възможността от поява на конденз, това може да се провери с изчисления от областта на строителната физика, но при всички случаи е необходимо пароизолацията да се направи от по-топлата страна на изолационния материал, за да се избегне формирането и насъбирането на конденз в изолационния слой на минералната вата. И естествено, последователността на работа е: стени, таван, под.

12. Планирам напролет да изолирам фасадата с каменна минерална вата. Смятам, че е по-качествена и че има причина да е по-скъпа. Къщата ми се намира в Ботевград. Става дума за къща с висок приземен етаж и първи етаж на склоновете. Приблизително 140 m2 площ за изолация.
Въпросът ми е: каква дебелина на изолацията ми препоръчвате и дали по правило колкото е по-дебела, толкова е по-добра? Каква е цената на вашите продукти?

Благодарим за интереса към нашите продукти!

 

Споделяме оценката Ви, че каменната вата е висококачествен изолационен материал и че си струва по-високата цена в сравнение с другите изолационни материали.

 

Що се отнася до дебелината, бихме Ви препоръчали минимална дебелина от 8 см, тъй като това практически е минимумът, посочен в нормативните актове от областта на енергийната ефективност. Естествено, всеки допълнително вграден сантиметър ще увеличи топлинния ефект, съответно ще Ви спести от цената на енергийните източници, използвани за отоплението на дома Ви, както и от необходимата за охлаждане енергия през лятото.

 

Що се отнася до цената, тя зависи от много фактори, но за да не останете без отговор: цената на материалите за фасада с дебелина на каменната вата 8 см, в зависимост от производителя на системи, би била около 25 лв, докато за изпълнение цената се движи от 18 лв и повече , в зависимост от типа и сложността на обекта.

13. Интересува ме каменната вата за изолиране на тавански помещения. Размери, технически характеристики, дебелина 10 см, както и съпровождащите фолиа. Става дума за площ от 130 кв. м.

Първо, със сигурност бихме Ви предложили да увеличите дебелината на изолацията поне на 20 см; предполагам, че става дума за таванско помещение, което е отопляемо и постоянно обитаемо.

 

Нашето предложение е системата LDS, която изглежда така:

 

Необходимо е да се вградят следните слоеве (отвътре навън):

 

  • парна изолация LDS 5 Silk или LDS 35 (в зависимост от възможностите за вентилация на покрива)
  • минерална стъклена вата с ECOSE Classic 037 или Ekoroll (мин. 10 см)
  • минерална каменна вата KR SK между гредите,
  • в зависимост от конструкцията на покрива и LDS 0,02 паропропускливо-водонепропускливо фолио

 

14. Интересува ме дали и с колко се намалява термичната устойчивост на стъклената или каменната вата, ако на стена, дебела 8 см се постави изолация с дебелина 10 см, с леко натъпкване и дали е по-добре на такава стена да се постави изолация 8 см, или пък с посочените 10 см?

Здравейте, когато имате лимитирана дебелина на изолацията, която можете да използвате, винаги по-доброто решение е да използвате материал, който притежава по-добри термични характеристики (характеристика λ-ламбда), защото така получавате именно онова, което сте желали – вместо 10 см вата с „по-лоша“ λ, можете да поставите  8 см дебелина на продукта, но с „по-добра“ λ. С натъпкване на продукта над посоченото във фабричната спецификация термичната устойчивост на материала отслабва и затова не се препоръчва.

15. Интересува ме възможно ли е от вътрешната страна да се направи звукоизолация с каменна вата, но с начин на работа както при външна фасада, т.е. без метални профили и гипсокартон? Какъв тип каменна вата би трябвало да се използва в този случай?

Звукоизолация на вътрешното пространство се постига чрез системни решения, състоящи се от определен брой прегради-препятствия, намаляващи нежеланото нахлуване на шум. В тези системи минералната вата представлява една от частите на системата. Що се отнася до типа вата, обикновено се поставят каменна или стъклена вата с по-ниска плътност, или пък специално изготвени продукти, като например Classic 037 или KR P , но винаги като част от системата преградни стени Knauf.

 

Вариантът, който споменавате Вие, би могъл да се осъществи като вътрешна термоизолация (в този случай се използва каменна минерална вата за контактна фасада FKD-S или FKD-N в система с лепила и стъклена мрежа), само би трябвало да се провери дифузията на водната пара.

16. Къщата ми е с размери 10х11 метра. Приземен етаж, първи етаж и таванско помещение. На къщата е направена изолация с перлит-бетон. Дограмата е PVC и е с добро уплътнение. Досегашната изолация не е лоша, но все пак бих искал да я подобря. Интересува ме допълнителната изолация с каменна вата. Колко ще ми е необходимо, с каква дебелина и колко би струвало?

Що се отнася до възможността за поставяне на изолация от каменна вата върху външни стени, върху които е нанесен перлит-бетон, това по принцип е възможно ако перлитът е добре свързан с основата (стената), което означава да няма слаби места, които „кънтят“ когато почукваме с пръст по фасадата.

 

Вероятно имате перлит с дебелина 3-5 см. Предлагам да вградите мин. 8 см изолация от каменна минерална вата (конкретният продукт е FKD-S или FKD-N).

 

Контактната фасадна система освен изолационния материал включва и други компоненти (лепила, мрежи, грундове, крайни декоративни мазилки), така че Ви моля след като решите кой производител на системи ще изберете, да поискате цените от местните продавачи или да погледнете офертата на нашата страница с посочените дистрибутори.

17. Желая да поставя изолация върху горната плоча към неотопляемо покривно пространство.

 

а) Достатъчно ли е върху плочата да се постави минерална вата Classic 037 с дебелина 10 см?

б) Необходимо ли е под ватата да се поставя фолио и какъв тип?

Предлагаме в системата на междуетажна конструкция към неотопляем таван, освен ватата да се постави и фолио, както следва:

 

-    на бетонната плоча, под изолацията – ПАРОИЗОЛАЦИЯ, предлагаме LDS 35

-    над ватата – паропропускливо-водонепропускливо фолио, предлагаме LDS 0,02

 

Тогава ще имате добре моделирана система, в която не се появява конденз, а от горната страна сте защитени от евентуално проникване на вода през покривната система.

 

Също така бихме Ви препоръчали, ако имате възможност да увеличите дебелината на изолацията – в приложение следва изчисление за дебелина 15 см.

Bosch Котли

Отоплителни котли за твърдо гориво

Българинът е странно създание. Всеизвестно е, че има изключително къса политическа и социална памет. Затова кой откъде дойде може с лекота да го лъже и води за носа, дори и без да си прави труда да променя сценария и режисурата, а само малко дегизировката. Нашенецът е чудесна илюстрация на поговорката, че „човекът е единственото животно, способно да се препъне два пъти в един и същ камък“. От друга страна обаче, българинът е доказал, че може да помни като слон. Така например и днес, 17 години след основаването на „Аспид“ ООД, фирмата и нейните основатели в народната памет си остават трайно като „Аспид-Магазин за професионалисти“. И което е още по-странно, този образ не избледнява с времето, въпреки смяната на поколенията. Навярно съзнанието на хората проявява избирателност и запаметява добрите неща, случили се в живота им. Вероятно това е и една от причините, че името Аспид остава неизменно свързано с факта, че след десетилетия на оскъдица на каквито и да било ВиК части на пазара, той бе един от първите, които направиха за плевенския майстор достъпни най-съвременните ВиК части на водещите световни и български производители.Тези пионерски, начални за прехода години очевидно са оставили дълбока неизличима следа в народната памет. Затова и днес, въпреки че „Аспид“ ООД предлага продуктите на почти всички водещи производители на професионални ВиК части и фитинги, в съзнанието на хората се запазва като „АСПИД-МАГАЗИН ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ“.
Нищо случайно няма, си казахме, когато в централния магазин на фирмата наскоро се появиха два кокетни на външен вид котела за локални отоплителни инсталации – при това с емблемата на Bosch. Историята навярно се повтаря и след Вик Частите и проектите за баня, сега предстои марката Bosch да се утвърди и в сектора на приборите за отопление и подгряване на вода за битови цели. В успеха на делото не се съмняваме, защото в случая имаме могъщо триединство, както биха се изразили канониците – нарастваща пазарна потребност за изграждане на индивидуални съвременни икономични отоплителни инсталации, гарантирано качество, защитено с авторитета на марката, опита и най голямата търговската база в Плевен за продажба на отоплителна техника,ВиК части,плочки за баня и др.
Навярно мнозина биха се зачудили как така марката Bosch, добила световна известност и водещи позиции със своите продукти, изведнъж изправя снага в толкова различен и специфичен пазарен сегмент.Същите тези котли в Германия, например се продават много успешно вече десетилетия наред и затова никому не е хрумвала мисълта да замества една известна марка с друга, макар и много популярна.
Фирмата Junkers има близо 120-годишен опит и традиции в разработването и производството на отоплителни прибори. Създадена е през 1895 г. в Дресау, Германия, от проф. Хуго Юнкерс, човекът изобретил и патентовал първия в света калориметър. За него той получава и златен медал на Световното изложение в Чикаго през 1893 г. Въз основа на това изобретение той създава и първия в света газов водонагревател за течаща вода (също патентован), при който количеството на подаваната в горелката газ се управлява автоматично в зависимост от дебита на протичащата вода.
Покупката на отоплителен котел е дългосрочна инвестиция не толкова заради цената, която в случая не е никак висока, а защото той е основният елемент от цялостната система за отопление и осигуряване на топла вода в сградата. Важна предпоставка за верния избор е марката на производителя и реномето на доставчика. Junkers се ползва със световна известност в създаването и развитието на най-високотехнологични производства, каквото несъмнено е авиацията. Затова името Junkers се свързва все още, при това трайно, с проектирането и серийното производство на редица много успешни модели на транспортни, спортни и бойни самолети в периода 1915–1934 г.
През 1932 г. Junkers става собственост на Robert Bosch и продължава да се развива изключително в областта на топлотехниката, като се запазва марката Junkers. С нея се свързват редица от световните новости в тази област – първото интегрирано пиезокристално запалване на пламъка, газови котли с автоматично запалване, въвеждането в Германия на стенните кондензни котли, внедряването на хидродинамичния генератор за запалване на горелката и др.
Junkers, заедно с Buderus и още няколко по-малки фирми, специализирани в областта на топлотехниката, формират създадената през 2004 г. самостоятелна компания „Bosch Thermotechnik“, която днес е водещият производител в Европа на стенни газови отоплителни котли и уреди за топла вода.
Казваме всичко това, за да изясним, че зад всеки отоплителен котел с марката Bosch стоят десетилетни традиции и производствен опит. Това обяснява и появата им в магазина на „АСПИД“ ООД.
Двата котела, повод за тази статия, са предназначени за твърдо гориво – въглища, брикети, дърва. Те са представители на две семейства – Solid 2000 B и Solid 5000 W. Най-общо казано, котлите Solid 2000 B са по-универсални, което ще рече, че в зависимост от модела едни използват за основно гориво въглищата (с едрина 20–40 mm), но могат успешно да горят още дърва, брикети или кокс, при други пък е обратното – основното гориво са дървата, докато останалите горивни източници са заместващи. Котлите от серията Solid 5000 W са пиролизни и са тясно специализирани единствено за горене на дърва.
Когато става дума за избор на котел за отопление и подгряване на вода за битови нужди, се започва от източника на топлинна енергия. Две мнения няма, че най-подходящото гориво е газта – не се нуждае от складиране, на практика няма отпадъчен продукт, процесът на горене се автоматизира лесно, кондензната технология позволява увеличаване на КПД на котела над 100%, котлите са малогабаритни, процесът е напълно затворен и чист, което позволява монтирането им дори и в обитаеми помещения. За съжаление България не е измежду държавите с развита битова газопреносна мрежа, а на химерното светло бъдеще отдавна и до втръсване сме се нагледали.
Газьолът стана твърде скъп и ще става още повече. За електроенергията като източник на топлина има смисъл да се говори от гледна точка на термопомпените системи за „извличане“ на геотермална или от въздуха топлина и по този начин се икономисва значително количество електроенергия за сметка на инвестиционните разходи.
Така че днес и в близкото бъдеще голямата част от българските домове ще разчитат на твърдото гориво – вземащите напоследък превес дърва и каменните въглища. Темата за това кой вид гориво е за предпочитане няма да подхващаме в тази статия, като ще се ограничим да посочим само един факт – дървата изгарят почти без остатък, по-малко замърсяват въздуха, оползотворяват се и отпадъчни дървесни материали, а пелетите позволяват автоматизиране на процеса на горене в специално произведени за този вид гориво котли, захранвани от бункер с голяма вместимост.
С две думи, Soilid 2000 B и Solid 5000 W са две серии котли, които съчетават използване на класическо гориво с модерни технологии и конструкции, позволяващи по-пълното изгаряне и по-висока отоплителна ефективност, с известни възможности за автоматично поддържане на процеса на горене.
Серията Solid 2000 B е представена с шест модела с отоплителна мощност от 6 kW до 45 kW. В зависимост от модела средният разход на гориво на час е от 4,7 kg до 14 kg. Котлите се различават по размерите си, обема на горивната камера, размерите на отвора за пълнене и т.н. Прави впечатление, че разликите в теглата им не са големи. Като изключим началния и крайния модел, теглото на останалите четири е между 215 kg и 240 kg. Разликата в цените на моделите от „златната среда“ K 24-1 S61, K 25-1 S61 и K 32-1 S61 е не повече от 130 лв., което навежда на мисълта, че при избора винаги е добре да се предвиди известен резерв. Съзнателно избягваме сравнения от вида „каква отоплителна мощност е необходима за жилище с такава и такава площ и обем”, защото това силно зависи от топлинните загуби на сградата. Затова всяка отоплителна инсталация се нуждае от грамотно направен и изпълнен проект.
За тези котли ще споменем само няколко по-съществени подробности. Те имат система с терморегулатор за поддържане на зададената температура на изходящата вода. Той управлява горивния процес, като контролира подаването на въздух в горивната камера. Отворът за насипване на въглищата се намира в горната страна на котела, което, както и големината му, улеснява зареждането с гориво. Чугунената скара е съставена от няколко подвижни един спрямо друг елемента. С помощта на изведен странично на котела лост те се движат, при което сгурията пропада, а при необходимост по-едрите парчета се раздробяват на ситно. Това много улеснява експлоатацията на котела, защото своевременното отделяне на сгурията и нейното изхвърляне са основният проблем при изгарянето на каменни въглища. Необходимо е да се има предвид също, че с едно зареждане при номинална топлинна мощност котелът може да работи около 3,5 часа, т.е. налага се периодично зареждане с въглища и изхвърляне на сгурията. Коефициентът на полезно действие на тези котли е около 78%.

Котлите от серията Solid 5000 W отговарят на силно изразената тенденция през последните 10-20 години у нас за отопление предимно в еднофамилните къщи да се използват дърва. Но при съвременна технология на горене, която повишава коефициента на полезно действие на горивното устройство на 78–85%. Икономическото изражение на тези цифри са по-ниският разход на дърва и по-евтиното отопляване. За разлика от серията Solid 2000 тези котли за специализирани единствено за горене на дърва и евентуално на дървесни брикети, но не и на каменни въглища. Позволяват зареждане с дърва с дължина 42–57 cm в зависимост от модела.
Тези котли използват пиролизния принцип на работа. Цепениците не горят директно, а дървесината е подложена на суха пиролиза (суха дестилация). Първоначално поставената в котела дървесина се подсушава до влажност 15–20%. Толкова, между другото, е оптималната стойност на този изключително важен показател за всички подходящи за горене дърва. След това дървесината се разгражда термично в среда с ограничено съдържание на кислород до образуване на пиролизен газ и нищожно количество пепел. 

Този висококалоричен газ се подава в специална камера, където се окислява от подавания в нея вторичен въздух, самозапалва се и изгаря при температура около 1200 оС. Така се постига значително по-пълно изгаряне на дървесината, отделя се минимално количество пепел, значително по-малко се замърсява атмосферният въздух. Този вид котли се затварят херметично, поради което вероятността от попадане на дим в помещението е почти изключена. Те се поддават и по-лесно на автоматично управление. Ще припомним още, че на кинохроники от Втората световна война се виждат немски танкове и камиони с газгенератори, които поради липса на бензин са се движили с дърва и пиролизен газ. Усложненият работен процес изисква по-сложна конструкция и не случайно котлите от тази серия са над 2 пъти по-скъпи от котлите за въглища и комбинирано гориво. По-сложно е и монтирането им на място. Серията Solid 5000 W е представена от четири котела с отоплителна мощност от 8 kW до 36 kW. Разходът на дърва съответно е между 5,7 kg/h и 10 kg/h.

За допълнителна информация и покупка – фирма „АСПИД“ ООД.

InkJet от Кай

Дигиталното принтиране върху повърхността
на плочките е последният писък на модата в 
сектора на керамиката. Благодарение на тази 
нова технология, изображенията върху плочките са толкова реалистични, че с пълно основание могат да бъдат сбъркани с естествено дърво, камък, копринен тапет или други прецизни дизайни и изображения. В това число влизат и изключително скъпите доскоро релефи. С внедряването на инкджет технологията за дигитален принт, KAI Group  направи достъпни за масовия потребител плочките с релефни повърхности, причислявани към високия и луксозен сегмент. 

Катедра Строителни материали при УАСГ и Баумит България -десет години ползотворно сътрудничество

Баумит отличи преподаватели за особен принос към приближаването на академичното обучение към практиката


През 2014 г. се навършват десет години от началото на съвместно сътрудничество между "Баумит България" ЕООД и катедра "Строителни материали и изолации" при УАСГ. 
Резултатът от това сътрудничество са стотиците студентски курсови работи с материали Баумит, консултирани и оценени от преподавателите от катедрата, множество презентации, обучения, посещения на студенти и преподаватели в производствената база на Баумит България, както и отличниците-стипендианти, които допълват и внасят свеж полъх в биографията на компанията. Благодарение на катедра "Строителни материали и изолации" ние, екипът на "Баумит България", станахме част от живота на университета. 

На 16.04. 2014 г. в 222 зала на УАСГ преподаватели, студенти и част от екипа на Баумит отбелязяха тържествено тази годишнина. На десетото юбилейно награждаване от конкурса на Баумит грамота за професионално овладени и приложени системни решения в областта на топлоизолирането на фасади с продукти “Баумит” в курсов проект по “Строителни изолации” и сума от 150 лв. получиха следните студенти от трети курс ССС: Гинка Арминова, Емин Махмуд и Ерай Касим. За добре овладени и прилажени системни решения Баумит в проектите с грамота и награда от 100 лв. бяха отличени: Виктория Стоилова, Деница Борисова, Иво Димитров, Мартин Ненов и Тони Нончев. 
Кулминацията на честването бе връчването от управителя на Баумит България Николай Бъчваров на почетния кристален куб на Баумит на катедра "Строителни материали". Г-н Бъчваров благодари за перфектното взаимодействие и изтъкна, че членовете на катедрата винаги са били отворени през годините към популярзиране на новостите и амбицирани да приближат академичното обучение на студентите към изискванията на бизнеса. "Благодарение на дългогодишната съвместна работа, ние от Баумит България, ви чувстваме особено близки и ви възприемаме като членове на нашия екип.", обърна се към преподавателите г-н Бъчваров. Доц. д-р Богомил Петров, в качеството си на ръководител на катедрата, прие с благодарност кристалния куб и подчерта, че целта на такива конкурси е студентите да бъдат по-близо до практиката и да участват в разработването на реални проекти. "Част от тазгодишните проекти наистина са на ниво професионален проект", изтъкна доц. Петров. Г-н Николай Бъчваров отличи с награди за голям принос към дълголетието на конкурса: доц. д-р инж. Богомил Петров, зам.-ректор и понастоящем ръководител на катедрата, проф. д-р Димитър Назърски - дългогодишен ръководител на катедрата и активен участник в живота на Баумит още от самото й основаване, доц. д-р инж. Росица Хайверова, чиито студенти са винаги с едни от най-качествените разработки и доц. д-р инж. Стоил Милков, който през годините възпитаваше у своите студенти прецизност и чувство на перфекционизъм към топлоизолирането .